Aquesta és una revisió antiga del document
Moodle
curs
- plataforma cibernarium online
índex
Introducció a Moodle
Moodle forma part del grup de plataformes conegudes com a LMS o Learning Management System (sistemes de gestió de l’aprenentatge). Es tracta d’un programari lliure i de codi obert (FOSS, Free and Open Source Software) al qual milers de persones desenvolupadores han aportat noves característiques i funcions. El resultat és el sistema de gestió de cursos i entorns d’aprenentatge més popular del món. Cada vegada més empreses, universitats i col·lectius docents l’utilitzen, ajudant a revolucionar l’aprenentatge en línia o e-learning, gràcies a les seves característiques flexibles i reutilitzables. Moodle ens permet crear el tipus d’entorn educatiu que millor s’adapti a les nostres necessitats.
En aquest mòdul d’introducció a Moodle tenim l’oportunitat de conèixer els fonaments de la plataforma i de fer un recorregut per les seves característiques principals, així com també disposar de les eines bàsiques per configurar el nostre propi espai de formació en línia.
El rol d’administrador o administradora
Un cop disposem de la nostra plataforma a través de MoodleCloud, passarem veure com configurar-la per donar-li forma i personalitzar-la.
La persona administradora d'una plataforma Moodle s'encarrega de la configuració general així com també de la gestió de categories i cursos que contindrà.
Descobrirem que Moodle és molt versàtil i permet dissenyar tant espais formatius molt senzills, amb un nombre reduït de cursos, com espais complexos. En qualsevol cas, sempre és important una bona organització dels continguts per facilitar l’accés i la usabilitat a les persones destinatàries.
De la mateixa manera l'administració de Moodle també té la funció de matricular i assignar l'alumnat als cursos publicats a la plataforma que estem construint. Aquesta última funció és compartida amb el rol docent.
En resum, abordarem les possibilitats de gestió de l’alumnat, que refermen la solidesa d’aquesta plataforma d’acord amb un dels seus objectius principals: facilitar la creació d’espais formatius accessibles i escalables.
El rol de docent (I)
El rol de docent a Moodle és el pal de paller del nostre espai formatiu. Aquest espai pot respondre a un model e-learning (l'accés a la formació, la participació i la interacció és totalment virtual, no hi ha espais presencials) o bé formar part d'un model b-learning (que combina espais virtuals i espais presencials).
En el primer dels models, la persona docent és la cara visible i qui afavoreix el vincle amb l'espai i la resta de persones participants en un àmbit virtual (si no es tracta d’un model b-learning, és clar) i, per tant, té un paper principal a l’hora de donar forma a l’aula o a un curs, ja que és qui fa la tria dels recursos i activitats més adients per assolir els objectius establerts. També és qui selecciona i posa els continguts a l’abast de l’alumnat, així com també és la persona responsable d'implementar i dinamitzar els espais de participació i col·laboració.