Resum del curs
Si heu arribat fins aquí, felicitats! En aquest article farem un breu resum de tot el que hem anat veien al llarg del curs.
Moodle s’emmarca dins del grup de plataformes conegudes com LMS o Learning Management System (sistemes de gestió de l’aprenentage). Es basa en una filosofia que vol trencar el paradigma tradicional i fer dels processos d’aprenentatge una construcció que pot ser col·lectiva i amb força elements per a la seva ludificació.
Moodle té uns requeriments tècnics exigents però, a través de MoodleCloud, disposem d’un banc de proves que ens permet començar de manera senzilla. Ens facilita la creació d’espais formatius adaptables a les nostres necessitats, disposant de diferents rols d’usuari.
Amb MoodleCloud tenim la possibilitat de configurar el nostre Moodle i triar una plantilla que defineix el seu aspecte visual; permet crear cursos i categoritzar-los per afavorir l’organització del nostre espai; permet matricular l’alumnat individualment o massivament… i també facilita la realització de còpies de seguretat, restaurar o importar cursos que ens permeten conservar tota la feina feta.
A més, els nostres cursos poden tenir diferents formats: per temes, setmanals… i es pot limitar el seu accés a unes dates determinades i decidir si hi haurà diferents grups de participants.
Altres conceptes a tenir en compte són la compleció (com a ajuda visual per a l’alumnat) i les restriccions (que faciliten l’establiment del flux d’informació i el ritme).
Dins dels cursos podem implementar blocs de contingut com ara el calendari de curs. Però, si la nostra plataforma es troba en un servidor dedicat, tenim la possibilitat d’afegir-ne d’altres que poden afavorir la usabilitat, la ludificació o el seguiment de l’alumnat. Només ens cal visitar les extensions de Moodle.org.
Però Moodle pot ser un entorn fred i esquerp, per això cal crear i mantenir canals de comunicació oberts amb l’alumnat. En aquest sentit, s’han de destacar la missatgeria interna i el xat.
Per fomentar la participació i la construcció col·lectiva, els glossaris i els wikis són una bona eina. En aquesta línia, també ens hem apropat als permisos i hem vist com aquests poden afavorir l’avaluació entre iguals.
Finalment no podem oblidar l’avaluació, on destaquen els qüestionaris i les tasques. Els primers, per la seva retroacció immediata, i les segones, facilitant la correcció en línia amb comentaris, notes o suggeriments.
Dins d’aquest mateix àmbit, la creació i l’ús d’insígnies esdevé molt útil per a la ludificació del procés i la promoció de l’alumnat.
Al cap i a la fi, Moodle és només una altra manera d’assolir coneixements, habilitats i valors, com entendre la importància de la construcció col·lectiva.